×

Timișoara, Capitală Culturală

Timișoara, Capitală Culturală

Încă nu s-au stins ecourile atribuirii Timișoarei titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021, ecouri care, cu regret constatăm, o parte dintre ele s-au transformat deja în polemici. De ce Timișoara, de ce nu Clujul sau Bucureștiul? Nu vom intra în nicio discuție interminabilă pe acest subiect, nu ne vom lamenta că publicația online de profil destinată turismului și hotelurilor – HORECA – a trecut sub tăcere informația momentului.

Vom spune doar că pentru noi, cei de la Hotel Savoy din Timișoara, titlul este un stimulent. Nu este un premiu, ci un impuls pentru a deveni un hotel mai bun, mai atrăgător, mai european, dacă ne este îngăduit să spunem așa. Să facem parte din elita europeană și să găzduim elitele ce ne vor vizita este o mândrie!

Semnificația titlului atribuit Timișoarei

Desemnarea anuală a câte unui oraș european pentru a deveni polul cultural al continentului a început în 1985. Oficialii europeni consideră că acest titlu este mai mut decât o onoare, acordarea lui fiind și un impuls spre dezvoltarea economică, așa cum rezultă din primele reacții mai lucide ale presei și ale celor implicați. Titlul de Capitală Culturală Europeană a fost atribuit pe baza unui dosar și în urma unui concurs de proiecte, nicidecum pe bază de jocuri politice. „Este un titlu pentru o viață și nu pentru un an”, după cum spunea Steve Green, președintele juriului care a făcut din Timișoara capitală europeană.

Timișoarei i se vor deschide (sperăm) astfel suficiente oportunități investiționale, iar industria hotelieră a orașului va prospera. Avem convingerea că toate spațiile de cazare din oraș vor fi primenite, iar în fiecare hotel se va naște dorința de autodepășire, de etalare a serviciilor sale. Fiecare hotel din oraș va contribui, suntem siguri de asta, la viitorul aspect turistic al orașului.

De asemenea, avem convingerea că va fi repusă în discuție (cu folos pentru oraș) construirea centurii ocolitoare din partea de sud a Timișoarei. Se pare că autoritățile vor să forțeze mâna guvernului în acest sens, iar administrația locală a pregătit deja și un altfel de tip de solicitări, ne referim desigur la proteste de stradă. Centura orașului va dezvolta atât investițiile existente cât și pe cele viitoare, inclusiv cele din turism și hoteluri.

 

Un prim efect: dezvoltarea turismului

Managerii hotelieri din Timișoara, precum și factorii de decizie din administrația locală, vor putea însă beneficia de experiența orașului Sibiu după ce acesta a fost desemnat, în 2007, capitală europeană a culturii. De atunci, turismul a devenit principala sursă de venituri a sibienilor. Taxa hotelieră aducea administrației din Sibiu, la nivelul anului 2012, peste două milioane de lei.

Taxa hotelieră este însă doar o mică parte din fondurile pe care le poate atrage un oraș de talia Timișoarei, un oraș care are mult mai multe hoteluri și spații de cazare de cu totul alștă dimensiune în comparație cu urbea ardeleană. Sunt așteptate și alte investiții, iar o primă cifră care este avansată deja pentru pregătirea anului 20121 este de 50 de milioane de euro. Avem convingerea însă că ea va fi cu ușurință depășită, nu atât de cele de la buget ci mai ales făcute d emediul privat.

După cum bine se știe, Sibiul și zona adiacentă a prosperat semnificativ după 2007, singurul an mai prost fiind anum marii crize financiare, repsectiv 2008. Dar, după aceea, orașul s-a devoltat de la un an la altul din ce în ce mai solid. Timișoara, la potențialul turistic și de business pe care îl are, nu ne îndoim că va face față cu brio, iar efectele desemnării sale drept capitală europeană vor fi mult mai însemnate.

Author

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*