Restaurante din Vechea Timisoara

baner hotel savoy timisoara

Amintiri din Mica Viena

restaurante din timisoara vechePutini stiu ca denumirea de „Mica Viena” vine in mare parte si de la felul in care erau dispuse in trecut cele mai multe restaurante in Timisoara, cafenelele si hanurile din acea perioada. Astfel, acestea erau aranjate cam in stilul de atunci al celor mai multe restaurante din vechea capitala austriaca, practic le copiau aproape intru totul pe cele din Viena. Mai mult, chiar frizerii si peruchierii isi aveau localurile in imediata vecinatate a oricarui restaurant sau cafenea mai instarita, iar explicatia este evidenta: trebuiau sa fie permanent la dispozitia amatorilor de moda si noutati ale acelor vremuri, si unde altundeva se puteau racola astfel de clienti decat de acolo de unde se petrecea strasnic!?

Care este cel mai vechi sau cel mai bun din suma de restaurante din Timisoara de dupa eliberearea de sub turci, din orasul care va deveni Mica Viena!? Este greu de spus acum, dupa 300 de ani de la intrarea austriecilor in Banat. Desigur ca dorim si sa va invitam la restaurantul de la Hotel Savoy care este printre cele mai bune de acum, dar nu acesta este subiectul textului de fata!

Totusi, printre cele mai vechi si mai bune restaurante din Timisoara acelor ani ar trebui sa amintim pe cele din vechea cetate. Aveam asadar, pe atunci, restaurante precum „Tarul Rusesc” si „Cele Trei Coroane” apoi „Cerbul de aur” care va deveni chiar si hotel. De obicei, la hanuri de manca bine si se chefuia strasnic cu lautari si trupe tiganesti, putem deci sa zicem de hanul „Cei sapte electori”, de „Boul de aur”, „Manzul de aur” si berariile „Pummer” sau „Spieluhr”.

restaurant Sinaia TimisoaraUnul dintre cele mai cunoscute restaurante din Timisoara, mai ales in perioada comunista a fost „Restaurantul Sinaia”, situat in Piata Kuttle, locul de unde incepe vechiul cartier Iosefin. Acest restaurant, terasa, berarie, cunoscuta de toti si draga mai ales tututor celor din Timisoara are insa o istorie mult mai veche. Chiar daca astazi acolo nu mai este niciun restaurant, locul fiind ocupat de magazine cu alta orientare, se cuvine sa spunem ca aici a fost o berarie renumita, respectiv „Pilsener Urquell”. Era la parterul vechiului Palat municipal. Intr-o ambianta deosebit de placuta, aici, unde era unul dintre cele mai vechi restaurante din Timisoara, se aduna pe vremuri elita intelectuala din cartier si din oras.

In perioada interbelica, aici a functionat „Elite” un alt restaurant celebru din Timisoara si unde lumea buna se distra ascultand in fiecare seara tigani instrumentisti celebri ai acelor vremuri. Din pacate, localul astazi nu mai exista, totusi, dar cei care au facut studiile in Timisoara isi amintesc cu placere de el. Sa mai amintim si alte cateva nume celebre de restaurante din Timisoara si din cartierul Iosefin, respectiv „Vaporul Alb”, „Ancora de aur”, „Royal” si „La Butoriul de aur”...

Cartierul Fabric avea si el un local al carui renume a facut posibil ca unul din cele mai vechi restaurante in Timisoara sa dea numele unei zone intregi, respectiv „Printul Turcesc“. Astazi, in statia de tramvai cu acelasi nume se afla magazinul Profi. Tot din vechime venind, alte restaurante din Timisoara aveau nume care astazi ni se par pline de voiosie, de umor si autenticitate. Sa ne amintim de „Vanatorul verde”, „La marocanu”, „Mielul alb” si altul cu nume in opozitie „Lupul alb” sau „Capul Turcului”... Mai sunt... „Ciarda truceasca”, „Carul cu bere”... Restaurante vechi si pline de farmec din Timisoara de odinioara...

In Elisabetin, un alt vechi cartier din Timisoara, cele mai multe si mai faimoase restaurante incep sa apara cu deosebire dupa anii 40. Ne amintim de „Rachita Rosioara”, „Stadion” sau „Flora”. Din pacate, cea mai mare parte a acestor vechi restaurante din Timisoara au cam disparut. Intr-unele din ele chiar se manca excelent, iar cei mult mai varstnici povestesc isi acum de mesele de la Restaurantul Sari Neni, o doamna unguroaica ce gatea al naibii de bine!

Astazi, la Hotel Savoy din Timisoara, puteti manca extraordinar de bine, trebuie doar sa veniti sa va convingeti. Iar acest text a fost doar sa ne amintim de cele mai vechi si renumite restaurante din Timisoara.


buton rezervare    buton


buton e-mail    facebook    google+ si Hotel Savoy Timisoara
TripAdviser Hotel Savoy Timisoara


timisoara de vizitatView Larger Map

Imagini - Hotel Savoy Timisoara